Risico’s van beleggen in vastgoed

Risico’s van beleggen in vastgoed

jul 31, 2019 Beleggen by admin

Beleggen in vastgoed is tegenwoordig aan de orde van de dag. Veel mensen beleggen voortaan in een woning, appartementen en studentenkamers in grote steden. In Amsterdam worden zelfs 1 op de 6 woningen gekocht door beleggers. Het zijn voortaan ook niet alleen meer de echt vermogende mensen die in vastgoed investeren. Ook mensen met een paar ton investeren sneller in een appartement dan in aandelen. Mensen onderschatten echter snel de risico’s van het beleggen in vastgoed. Dit komt vooral omdat beleggen in huizen duidelijk en eenvoudig is. Toch luren er grote risico’s achter het beleggen in vastgoed. Deze risico’s zullen in deze blog besproken worden. 

Prijsrisico

Dit is bij huizen heel verraderlijk. Huizen zijn namelijk alles behalve waardevast. Beurskoersen dalen elke seconde, waardoor het lijkt alsof ze veel minder waardevast zijn dan huizen. Toch was de gemiddelde daling van de huizenprijzen tussen 2008 en 2014 even groot als de gemiddelde daling van de koers van een beursgenoteerd bedrijf. Het maakt dus niks uit. De daling van de huizenprijzen valt alleen minder op.

Risico van locatie

Dit lijkt heel onwaarschijnlijk, maar het is zeker een risico waar je rekening mee moet houden bij het investeren in vastgoed. Het kan namelijk best zijn dat er dichtbij je huis een drukke weg wordt aangelegd, een luidruchtige feesttent wordt geopend of dat de buurt verloedert. Allemaal ontwikkelingen waar je geen invloed op hebt maar die de waarde van je huis wel beïnvloeden.

Kosten

Een aandeel brengt geen kosten met zich mee. Dit is echter anders met een huis wat je verhuurt. Denk aan kosten van groot onderhoud of schade aan het huis. Hier moet jij als eigenaar vaak voor opdraaien.

Huurinkomsten

Je gaat ervan uit dat je de afgesproken huur binnen krijgt. Toch komt wanbetaling van huur vaker voor dan je zou denken. Een conflict met de huurder kan een lange en kostbare zaak zijn. Daarnaast is er natuurlijk altijd de kans dat je huis leeg staat en je dus helemaal geen huur ontvangt.

Niet liquide

Je bent op korte termijn niet liquide. Als beursbelegger verkoop je bijvoorbeeld een deel van je aandelen op het moment dat je geld nodig hebt. Je kunt moeilijk een stukje huis verkopen.