Geldschieters Notre-Dame minder gul dan ze lijken
April dit jaar brandde een deel van de Notre-Dame af. Het was een heel treurig gezicht, wat veel mensen in Frankrijk maar ook over de hele wereld diep heeft geraakt. Een mooi gebaar dus dat er binnen een paar dagen al zeker 800 miljoen euro was opgehaald voor de renovatie van de Notre-Dame. Doen de donateurs dit puur uit gulheid, of zit er meer achter?
Belastingvoordeel bedrijven
In Frankrijk is het schenken van geld aan de cultuursector fiscaal aftrekbaar. Dit tot wel ruim 90 procent. Hierdoor kunnen bedrijven via het belastingvoordeel ruim 60 procent van hun donatie terugkrijgen. Vorig jaar heeft deze regeling de overheid 900 miljoen euro ‘gekost’. Een heel raar systeem dus, want door het missen van deze belastinginkomsten draait de gewone burger uiteindelijk voor de opbouw van de Notre-Dame op. Bedrijven zijn dus minder gul dan ze lijken. Een donatie van 1 miljoen euro is in werkelijkheid ‘slechts’ een donatie van 40 duizend euro.
Voordeel particuliere donateurs
Ook privé donateurs krijgen veel geld terug via belastingvoordeel. Zij krijgen 66/75 procent van het gedoneerde bedrag terug, afhankelijk van de hoogte hiervan. Slecht enkele miljardairs hebben gezegd dat ze hier van af willen zien.
Geldinzameling geslaagd
Ondanks dit feitje blijft het natuurlijk een mooi gebaar dat er zo veel gedoneerd is om de kathedraal weer zo snel mogelijk op te bouwen. Macron streeft naar een tijdsbestek van vijf jaar. Dit lijkt volgens velen onrealistisch, maar aan de financiën ligt het in ieder geval niet. De enige vraag is echter nog hoeveel de Franse staat zelf zal moeten bijdragen door het belastingvoordeel voor de donateurs. In principe leent de staat het geld deels, aangezien het een groot deel hiervan volgend jaar weer moet teruggeven.