De ontwikkeling van de bankensector

De ontwikkeling van de bankensector

sep 3, 2019 Financiën by admin

Sinds de oprichting van de eerste bank in 1472 is er veel gebeurd in de wereld van de banken. Met de enorme hoeveelheid technologische ontwikkelingen in de afgelopen paar jaar gaat er steeds meer veranderen voor de banken. Hebben we over 10 jaar nog wel fysieke banken? De belangrijkste trends en ontwikkelingen vind je hier!

Financiële crisis

De afgelopen 10-jaar is er misschien wel het meest veranderd voor de banken, in 2008 kregen we te maken met een financiële crisis. Voor die crisis hadden de banken te weinig reserves en werden er teveel risico’s genomen, dit gaat lange tijd goed, totdat er spanning ontstaat en de consument het vertrouwen kwijt raakt en hun geld van de bank gaat halen. Doordat de banken een te kleine buffer hadden, konden ze dit niet opvangen. Daarnaast werden er hypotheken afgesloten met hoge risico’s. Ook mensen die het eigenlijk niet konden betalen kregen een hypotheek, ook werden er hypotheken verstrekt waar je meer geld kon lenen dan je huis daadwerkelijk waard was. Als je je huis dan wil verkopen blijf je met een restschuld zitten. Het nemen van risico’s heeft uiteindelijk geleid tot de financiële crisis. 

Wederopbouw

Inmiddels zijn we tien jaar verder en staat ons land er financieel veel beter voor. Er zijn maatregelen genomen waardoor hoge risico’s niet meer genomen worden. Maar er zijn ook veel technologische ontwikkelingen, waardoor traditionele banken onder druk komen te staan. Er komen online concurrenten bij die deels dezelfde diensten aanbieden als traditionele banken, al behouden de traditionele banken hun expertise. Doordat er op steeds meer plekken gepind kan worden en er steeds minder contant betaald wordt, hoeft er minder fysiek geld achter de hand te zijn, wat kansen biedt, zolang de risico’s goed gemonitord worden.

Online risico’s

Met de opkomst van online betalingsverkeer zijn er ook risico’s bijgekomen. Zo is het relatief makkelijk om online opgelicht te worden. Vaak heb je zelf niet in de gaten dat het niet goed gaat, tot je rekening leeg is. Ook hier ligt voor banken een uitdaging, gelukkig hebben de meeste banken hun online omgeving goed op orde, waardoor de banken fraude vaak heel snel detecteren en hier actie op ondernemen. Naast de veelal bekende nepmails van banken die gebruikt worden om achter de gegevens van klanten te komen, komen hier steeds nieuwe methoden bij. Neppe betaalverzoeken en valse methodes om je rekening te verifiëren, het blijft soms lastig om te controleren, en voor je het weet ben je er in getrapt. Uitdaging voor de banken om online actief bezig te zijn met het voorkomen van fraude!