ZKH Prins Carlos: meer investeren in Duurzame Beleggingen

Barbara Van Cooten, stagaire van Belegger.nl bezocht het symposium van Beursgenoten dat op 28 oktober j.l. plaatsvond. De sprekers waren o.a. Martine Hafkamp (vermogensbeheerder van Fintessa), Geert Schaaij (directeur Beursgenoten), ZKH Prins Carlos en oud-minister van Financiën Onno Ruding. Van Cooten geeft ons een indruk van deze dag.Als stagiaire van Belegger.nl volg ik, potentieel startende belegger, verschillende bijeenkomsten. Voor de vijfde keer organiseerde Beursgenoten afgelopen vrijdag een symposium in het Beatrixtheater in Utrecht. De opzet van deze bijeenkomst was groots, ik schat dat er zo’n 1400 mensen in de theaterzaal aanwezig waren. De dag werd uiteraard gestart met een woord van Geert Schaaij zelf. Schaaij draaide er niet omheen: ‘De eurozone gaat klappen en wij zakken met z’n allen in het euromoeras’. Hij voegt daar snel aan toe dat deze dag toch vooral een positieve ondertoon moet hebben, want zo zegt hij: ‘Tijd is onze vriend en dus houden we de aandelen. Het komt goed’.

Beleggingstips

Het merendeel van de sprekers kwam met waar eigenlijk iedereen voor komt op zo’n dag: concrete beleggingstips. De volgende tips kwamen voorbij:
Vermogensbeheerder Edwin Wierda noemt beleggen in organische gezonde voeding als tip vanwege ‘de trend’ in de samenleving.

Martine Hafkamp, tevens vermogensbeheerder, wijst ons op het feit dat investeren in obligaties minder saai is dan het lijkt. Het zijn vooral bedrijfsobligaties die Hafkamp aanprijst. Zij zegt hierover: ‘Staart u zich bij het investeren in bedrijfsobligaties niet blind op de kredietstatus. Icesave had een jaar voor omvallen namelijk nog een goede kredietwaardigheid, dus wat zegt het nog?’
Obligaties waar zij voor klanten in investeert zijn onder andere: Wolters Kluwer perpetual en Casiono perpetual. Wat betreft converteerbare obligaties raadt Hafkamp Abengoa, Wereldhave en Club Med aan.

Volgens prins Carlos moeten we investeren in duurzame beleggingen. ‘In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat duurzaam beleggen niet ten koste van uw rendement. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat duurzaam beleggen minstens hetzelfde rendement oplevert. Duurzame bedrijven zijn door hun lange termijn visie minder gevaarlijk.’

Een aandeel dat Geert Schaaij aanraadt om te kopen is ING: ‘De cijfers zijn goed en mijns inziens hebben ze goede buffers’. Ook aandelen Delta Lloyd zijn volgens hem koopwaardig, onder andere omdat er geen staatssteun ontvangen is.

Waarschuwingen

Schaaij waarschuwt voor vluchten in grondstoffen. Ook het feit dat veel beleggers nu vluchten uit de euro vindt hij link. ‘Je ziet dat veel mensen nu vluchten in Zweedse/Noorse kronen. Als je dit dan wilt, doe dit dan in aandelen van bijvoorbeeld ‘Handelsbanken’. Volgens Bloomberg is dit de op één na sterkste bank ter wereld.’

Verder benadrukt Schaaij hoe belangrijk het is om niet te denken als gokker maar als belegger. ‘Zoals Warren Buffet zegt: Als je een aandeel niet minstens 10 jaar wil volgen, moet je er nog geen 10 minuten over nadenken het aandeel te kopen’, aldus Geert Schaaij.

Door de verschillende sprekers, die telkens maximaal een half uur spraken en allemaal een ander verhaal vertelden, was de dag geen moment saai. Al met al een interessant symposium voor iedereen met interesse in beleggen.

Bron: Belegger.nl

16:09 - 14-11-2011 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (1)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…