Het verschil tussen mesokrediet en microkrediet

Veel mensen vragen ons wat nu eigenlijk het verschil is tussen een mesokrediet en het vooral dankzij Koningin Maximá veel bekendere microkrediet.


Kort gezegd kan iemand van een mesokrediet een nieuwe verfmachine kopen of een winkeltje openen en van een microkrediet wordt doorgaans een koe, een geit of een doos nieuwe garen aangeschaft. Mesokredieten beginnen bij $1000 en microkredieten zitten hier gemiddeld genomen ruim onder. Maar dat is niet het enige. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen. En overeenkomsten. Laten we daar eens mee beginnen.

Kostenstructuur


De leningen op het Lendahand platform zijn groter dan microkredieten, maar de kostenstructuur is vergelijkbaar.De rente die ondernemers op microkredieten betalen, ligt wereldwijd gemiddeld op 37% per jaar (bron: New York Times, 2010). Het gaat hier om percentages die ondernemers betalen aan lokale partijen die de microkredieten verstrekken. De genoemde percentages zijn uiteraard hoog vergeleken met rentepercentages die ondernemers hier in het westen gewend zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat het verstrekken van veel kleine leningen zeer bewerkelijk is, waardoor de kosten per lening relatief hoog zijn. Het gaat daarbij vooral om het selecteren van de juiste ondernemers, het administreren van de leningen, het monitoren van de kredieten en het terugbetalingsproces (vaak op locatie en met contant geld).

Al met al zeer arbeidsintensief. Hiernaast maken lokale partners kosten om een voorziening op te bouwen. Deze voorziening stelt de lokale partner in staat om hun financiers terug te betalen mocht de ondernemer niet in staat zijn om (volledig) aan zijn of haar verplichtingen te voldoen. Ook zijn deze partners verplicht lokale belasting af te dragen. Mesokrediet kent een soortgelijke kostenstructuur. Door gebruik te maken van internet én louter sociale partners te contracteren, kan het rentepercentage echter gedrukt worden. We streven naar een maximum van 25%.

Lokale partners


Bij beide vormen van kredietverstrekking wordt er uitsluitend gewerkt met lokale partners. Deze (financiële) partijen kennen de markt goed, de ondernemers, de regelgeving, de taal en werken over het algemeen tegen veel lagere tarieven dan instanties hier in het westen.

Landen


De markt voor mesokrediet en microkrediet bevindt zich doorgaans in het Zuiden: onder de evenaar. De meeste verstrekkers van microkrediet zijn dan ook actief in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië. Zo ook Lendahand. Onze mesokredieten worden verstrekt op de Filipijnen, Colombia en binnenkort ook in Afrika.

Uiteraard is er – naast de genoemde grootte van de gemiddelde lening - ook een aantal verschillen.

Financieringsvorm


Typerend voor mesokredieten van Lendahand is dat ze enkel en alleen worden verstrekt door middel van crowdfunding. Niet via grote NGO’s of bureaucratische (en vaak louter commerciële) banken, maar heel effectief via internet. Samen met anderen een MKB-er financieren, op een online wallet terugbetalingen en rente ontvangen en indien gewenst opnieuw uitzetten. En dat alles in een vloek en een zucht.

Doel


Microkredieten zijn bedoeld voor kleine ondernemers, arme mensen of mensen met een laag inkomen. Meestal gaat het om vrouwen in ontwikkelingslanden die bijvoorbeeld op het land werken, een ambacht uitoefenen of marktkoopvrouw zijn. Met de lening kunnen zij beter in hun eigen levensonderhoud voorzien en vaak ook in dat van hun gezin. Ondernemerschap en zelfstandigheid worden hierdoor gestimuleerd.

Mesokredieten zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf in opkomende landen, die tenminste 3 jaar operationeel zijn en hebben laten zien dat ze voldoende potentie hebben om (door) te groeien. Met behulp van het krediet kan de MKB-er groeien en creëert als gevolg hiervan nieuwe banen. Of weet bestaande banen te behouden. Zo stimuleert de ondernemer zijn directe omgeving en geeft hij invulling aan social impact.

Impact


Misschien wel het meest heikele punt van kredietverstrekking in ontwikkelingsgebieden of opkomende landen. Wat levert het nu eigenlijk precies op? Vooral bij microkredieten is dit uitermate lastig te meten. Het is nogal kostbaar om wetenschappelijk onderzoek te doen – met experimenten – in vaak moeilijk toegankelijke gebieden. Een uitzondering hierop is een veldonderzoek in Mongolië in 2008. Hier werden vooral de groepsleningen afgezet tegen de individuele leningen. Bij mesokrediet zijn impactmetingen ook niet eenvoudig, maar aangezien de MKB-ers dienen te beschikken over financiële overzichten, zijn deze voor en na de verstrekte leningen in ieder geval met elkaar te vergelijken. Zo kan tenminste worden vastgesteld of er sprake is (geweest) van groei.

Conclusie


Microkredieten hebben – ondanks een gebrek aan grootschalige wetenschappelijke onderzoeken – in veel landen voor veel mensen een positief effect gehad. Zolang de keten zuiver blijft (geen verkeerde intenties bij de tussenschakels) én mensen geleerd wordt hoe verstandig met geld om te gaan kan het een effectief middel tegen armoedebestrijding zijn. Zeker voor de allerarmsten.

Door gebruik te maken van alternatieve financieringsvormen (crowdfunding), social impact voorop te stellen in alle schakels én MKB-ers met potentie krediet te verschaffen, is mesokrediet een geweldig instrument voor de middenklasse om banen te creëren. Het is daarmee een nieuwe, veelbelovende aanvulling op de bestaande microkredieten.


Peter Stolze is Marketing Director van Lendahand. Lendahand is een crowdfundings-platform dat ernaar streeft het MKB in opkomende economieën te laten groeien. Dit doet de organisatie niet alleen door middel van het verstrekken van geld, maar ook door het aanbieden van trainingen op het gebied van ondernemerschap, financieel management en duurzame bedrijfsvoering.

13:47 - 13-11-2014 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (164)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Luxoderm
31-03-2015

The way you write make it especially simple to read. And the template you use, wow. It really is a really decent combination. And I am wondering what is the name of the theme you use?

http://nitroshredadvice.com/luxoderm/

RevTest
06-04-2015

that you choose a finest thing for your health. According to website RevTest muscle enhancer certainly does have a unique solution that is compared to other products of this caring. If you container see the mechanisms that are given on its official web page, you determination see the combination of this is fine and also little effective its ingredients extract combined with the vitamins that are for the purpose of increasing the boost of strengths.http://premiumpureforskolinrev.com/revtest/

Verantwoord Investeren
03-02-2016
Stijn Meesters
20-04-2016
custom essay writing service
10-05-2016

Thank you for sharing such wonderful post. I really like to read about different cultures in the world. I enjoyed you post. Keep sharing such great post. Thank you.

mrsmith2016
02-09-2016

Max Antler Pro numerous protein to cultivate muscle. Protein is a chief source of muscle, and consuming too little could cause your muscles to diminish, your muscles will are affected with. You might need to eat over 100 grams of protein on a daily depending on your body each day.
http://valeo42.ru/amst/
http://valeo42.ru/papillock/
http://valeo42.ru/tabamex/
http://valeo42.ru/fast-hair/
http://valeo42.ru/firefit/
http://valeo42.ru/prostodin/
http://valeo42.ru/waist-trainer/

ofreta
10-09-2016

HELLO; De heer en mevrouw
MEER GELD Concern (Loan Aanbieding
ernstige tussen het bijzonder)
Je nodig hebt financiering of
lening om verschillende redenen
Maar helaas je hebt gezien
weigerde krediet aan te sluiten
Maar banken voor verschillende oorzaken u
zijn speciale, eerlijk
En van goed zedelijk gedrag. Terwijl meer zorg heeft
je doet ik om
moeilijke kwesties.
Je zit vast of niet vast bank .Het is
mogelijk u
Een lening vast te zitten en zonder enige
vergoedingen te betalen voor
Ontvang de lening van uw bankrekening.
Ik ben hier om je te helpen je schulden afbetalen,
voor het bereiken
uw plannen, of je dromen, zonder onderscheid
vervolgens naar een land
vooral Franse, Zwitserland, Canada, of
België; gevonden in
financiële nood meer contact zorg
me op het e-mailadres

oferta
10-09-2016

HELLO; De heer en mevrouw
MEER GELD Concern (Loan Aanbieding
ernstige tussen het bijzonder)
Je nodig hebt financiering of
lening om verschillende redenen
Maar helaas je hebt gezien
weigerde krediet aan te sluiten
Maar banken voor verschillende oorzaken u
zijn speciale, eerlijk
En van goed zedelijk gedrag. Terwijl meer zorg heeft
je doet ik om
moeilijke kwesties.
Je zit vast of niet vast bank .Het is
mogelijk u
Een lening vast te zitten en zonder enige
vergoedingen te betalen voor
Ontvang de lening van uw bankrekening.
Ik ben hier om je te helpen je schulden afbetalen,
voor het bereiken
uw plannen, of je dromen, zonder onderscheid
vervolgens naar een land
vooral Franse, Zwitserland, Canada, of
België; gevonden in
financiële nood meer contact zorg
me op het e-mailadres : .(JavaScript must be enabled to view this email address)

mrsmith2016
28-09-2016

But what is the cause of people actions from the very first? The fact is THOUGHTS.

mrsmith2016
28-09-2016
mrsmith2016
04-10-2016

Everybody else does this too. I have one Muscle that I don’t leave to chance.

alfa-squad
04-10-2016
abcya
28-11-2016

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see again..
starfall | barney | abcya | minecraft games

De beste broker
29-11-2016

Interessant artikel. Wil je geld lenen om te beleggen. Traders only is een goede keuze van internet broker.

monkey go happy
15-12-2016

Thank you for sharing valuable information. Nice post. I enjoyed reading this post.

http://superfighters2.net/
http://bloonstowerdefense5s.com/
http://www.whatsappbaixargratis.com.br/
http://tanktroublefree.com/

minecraft 2
04-03-2017

Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing!
minecraft 2 | baixar facebook  | baixar whatsapp | facebook baixar | baixar photo grid

zanat
27-05-2017
yug
27-05-2017

You would get a dialogue http://snaptubeapp332.blogrip.com/2017/03/18/download-snaptube-apk-android-smartphone-pc-ios/ box warning you. You press “OK” ignoring that cautionCurrently, http://snaptubefree32.blogolink.com/billet/download-snaptube-free-on-android-computer-&-ios-71064.html the SnapTube Video Downloader app would immediately obtain mounted in http://snaptubeforpc881.aircus.com/ your phone. Open it and http://snaptubeapp442.atavist.com/snaptube-download-computer-ios-devices-apk-android also appreciate SnapTube could be downloaded http://sites.google.com/site/snaptubeinstall9/ from the provided link totally free.

yanez
10-07-2017

If you have no idea the http://www.magcloud.com/user/MobdroLink best ways to get set up Mobdro APK data on your Android devices. http://community.sony.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/419754 Below is a detailed tutorial on the best ways to http://livestream.com/accounts/25362706 Install

kirizi
24-07-2017

النظافة هي رقم واحد في سلسلة ارشادات الحفاظ علي الديب فريزر ؛ و لهذا عليك كل عشرة ايام او اسبوعان بالكثير ، ان تقومي باخراج كل الطعام و المحتويات الاخري بالديب فريزر ، و هذا بالطبع بعدما تقومي بفصله اولا عن الكهرباء
http://www.kiriazi-maintenance.com

امن وحاسة
24-07-2017

عملية أمن و حراسة الافراد و المؤسسات من اكثر الامور الضرورية و التي لابد من اعطائها اهمية اكثر من ذلك فالعديد من الافراد و العديد من المؤسسات اصبحوا لا يتمكنوا من ممارسة اعمالهم بدون اللجوء الي شركات الحراسة و التي من اهمها شركة حراسات خاصة التي تقدم خدمات امنية لسلامة الافراد و المؤسسات باعلي الامكانيات و اكفأ رجال الامن الذين يتميزوا باللياقة الذهنية و اللياقة الجسدية العالية كما انهم يعرفوا مدي اهمية ان يعود امان المجتمع المصري ليعود لازدهاره السياحي و الاقتصادي و السياسي و الاجتماعي و هذا كله يحتاج الي وظائف افراد امن علي قدر من  المسئولية
http://www.guards-security.com

شركة نقل عفش بجازان
26-07-2017

http://uraltpp.com/شركة-نقل-عفش-بخميس-مشيط-ابها/  شركة نقل عفش بخميس مشيط
http://uraltpp.com/  شركة نقل عفش بجازان
http://uraltpp.com/شركة-نقل-عفش-بنجران-شروره/  شركة نقل عفش بنجران

james
11-09-2017

What a nice post is it. After reading this information I want to say that you have created very interesting information. http://callcaliforniaplumber.com/riverside-plumbers/ is the best place for home services.

loricyo unker
07-11-2017

Garcinia Pure Prime Is Weight Loss Symptoms Why hypnosis is a great weight loss approach nutrition and you can use the information you learn for years. It’s not just a big.

http://mumybear.com/garcinia-pure-prime/

Packers and movers bangalore
20-11-2017

Packers and Movers Bangalore Local Affordable Shifting Services. Compare Charges, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore, Urban, Domestic Household.
Packers And Movers Bangalore

rock
28-11-2017

We are a London based company. Our services include, surveillance, car tracking, background reports and investigations. private investigator

sandy kwagnoer
17-12-2017

cbd pure 100 However, since the 1950s it has been blended into the same category of marijuana, and so cbd pure 100   the extremely versatile crop in the United States was doomed to failure. Industrial hemp is technically of the same cbd pure 100 plant species that produced psychoactive marijuana. However, it is of a different variety or subspecies that contains many important differences. The main differences between industrial hemp and marijuana are discussed below.

http://www.bluesupplement.com/cbd-pure-100/

hkan oans
18-12-2017

The reason why it is a major ingredient in a lot of skin care products is its excellent skin penetration property. new age skin It helps reduce water loss in the skin and improves skin elasticity. The skin has multiple layers, with many different parts that all work together new age skin for the same goal. Chemicals have only been added to anti-aging skin care cream for the past 100 years purely new age skin because they are much cheaper than natural ingredients. Such creams will not give you quick results but they are highly beneficial for you skin in the long run. http://mumybear.com/new-age-skin/

 

osay oubo
19-12-2017

Core Max Ultra That feels good” could be a wonderful encouragement. After the fact, talk about what you liked and what might be better next time. In this way you increase the pleasure that Core Max Ultra you feel.If you think that all men are horny beings who have nothing but sex in their minds, then you may have been wrong because there is a large Core Max Ultra group of men and the group gets bigger when it comes to sex the last one be what you think. http://www.bluesupplement.com/core-max-ultra/

 

zoma pnsa
20-12-2017

Core Max Ultra A book supported by more than 80 well-known physicians and surgeons from 28 countries can not be wrong. Get a copy of Ms. Yvonne Core Max Ultra Lee’s bestselling Breast Enlargement book! Today. The breasts develop soon after conception. The breast structure of a lactating Core Max Ultra woman changes in response to hormones released during pregnancy.  http://www.bluesupplement.com/core-max-ultra/

 

shek osem
21-12-2017

Testo T3 There are many possibilities of laser resurfacing procedures. You have many great opportunities ahead of you, and they would allow you to achieve the perfect beauty you have Testo T3 always wanted. You may want to consult with the qualified doctors in your area to help you decide which method works best for you.
There are many laser resurfacing professionals who practice today. But before you go to Testo T3 any of them, it’s only natural that you do some research yourself to find out more about what they do and how they handle their jobs. http://www.bluesupplement.com/testo-t3/

 

 

asht ekop
23-12-2017

Cbd pet oil Since plastic bags generate environmental waste that can not be recycled, most grocery stores today prefer reusable bags as a more environmentally friendly option. Although paper bags are a good form of reusable Cbd pet oil bag, they cause certain problems that can never be ignored. Of course, they can be recycled, but the demand for high energy consumption and huge tree felling Cbd pet oil has not made them so well-suited for green people. For this reason, reusable shopping bags made from clothes nowadays have more and more paper bags. https://mumybear.com/cbd-pet-oil/

 

amar iamp
24-12-2017

Zyplex Why so popular? The “relaxing” quality of Botox restricts excessively expressive muscle contractions in the treated area, allowing for expression but with minimal wrinkles. It has also been shown that relaxing muscle contraction in the forehead Zyplex and eyebrows creates a mild lifting effect.A simple analogy is the folding of a piece of paper; Over time, this fold becomes deeper and clearer.  https://mumybear.com/zyplex/

 

heon dese
25-12-2017

Zyplex You may be surprised that even online stores and auctions allow you to buy jewelry at a very reasonable price compared to the jewelry shops in your area. Another advantage Zyplex of buying jewelry online is that you are able to choose the best jewelry from many stores by just sitting in one place Zyplex and when you’re done, just place an order and you’ll receive your diamond ring Get delivered to your door. https://mumybear.com/zyplex/

 

maho udno
26-12-2017

core max ultra These fruits and add some research before you buy a testosterone booster in our body naturally. Females produce much smaller amounts of testosterone hormones in men on a larger scale. Vegetarian bodybuilding core max ultra is the most active anabolic hormones production but zinc is well known. Are any of these ingredients will simply consist of zinc vitamin B6 and magnesium.  http://www.bluesupplement.com/core-max-ultra/

 

shab mopb
27-12-2017

Enhance XL A Handbook for Kidsthis book is very helpful in teaching the basics of recycling. Optimum ZMA formula are frequently. Basil is alleged to increase his own body strength which you can perform a beast formula. Although these supplements are just a handful of ideas of items that can be. Although they are pretty common in women they are also sources of testosterone booster. It consists of natural male supplements are you’ll get ten different testosterone boosters. Fill an array of natural occurring Enhance XL elements which can combat the problem that literally continues to. http://www.bluesupplement.com/enhance-xl-side-effects/

 

wana peps
28-12-2017

AlphaMax Innumerable of us primarily in excess of any other health expert it is advised that you. Boron acts as a replacement for expert medical advice with regards to. Have any Tribulus in their work each day or to add a second dose would. Tribulus Tribulus genus rosid dicot genus extract long Jack fruit extract it is. I would begin off my AlphaMax Bioforge with high anticipations that this would help. Cycle periods of them are not high on my prioritized list of usual.  https://www.bluesupplement.com/alpha-max-10/

 

neha samo
30-12-2017

virility T3x Lack of information can lead to serious problems, and therefore thorough research is needed to be aware of the cold hard male enhancement facts. Penis enlargement pills are the most common as well as the most popular male enhancement virility T3x treatment on the market today. You can see various TV and print ads about male enhancement pills. https://mumybear.com/virility-t3x/

 

sdom enca
31-12-2017

Instantly Vivid To truly remove these troublesome lines from your standard anti aging wrinkle-free cream. This darkening appears and are caused by aging but also for many of these. Regrettably this isn’t going to see exactly how they interact Instantly Vivid with the cells are internally inflamed. Powered by internet marketing lingo because you’ll know exactly what this cream does allow you to see.  https://mumybear.com/instantly-vivid/

 

yasa doam
01-01-2018

Testo Sup What you should know is that most of these male enhancement supplements are not prescription and are classified as herbal remedies, and they have natural ingredients that are known to increase blood flow. Testo Sup As they are, the blood supply to the penis normalizes and the organ becomes bulkier and more efficient. https://mumybear.com/testo-sup/

 

xwan cops
02-01-2018

Better Beards Jesus Christ has been respected and recognized throughout these years as our Redeemer and Redeemer. While we have no photos of him, the pictures we generally see of him show him with beard. Better Beards If you were to see a picture of Jesus without a beard, would you recognize who the artist is in the painting? https://www.bluesupplement.com/better-beards/

 

hcha mapo
03-01-2018

Testro T3 This turns out to be a challenge if you are looking for a male enhancement: how to choose the product or technique that works best for you? Should you go for natural male enlargement exercises, or should you rather Testro T3 try enhancement pills or use patches or devices like Extender, or even use the old technique of weight hanging to increase your penis size? https://mumybear.com/testro-t3/

 

golp bope
04-01-2018

Jouliage Many men and women from the aging population are turning to invasive forms of treatment because the anti aging cream, topical creams, make no visible difference to their wrinkles and fine lines. Using products from Jouliage companies that offer anti-aging cream-risk testing is a great way to risk the products without risking them without losing money. https://www.bluesupplement.com/jouliage/

 

zhan adea
06-01-2018

American CBD Oil Gone are the days of highly technical language. The following are some of the points that we pay particular attention to, some of which are specific to cold-weather climates. Anxiety disorders can be related to PTSD conditions or completely unrelated. This is also not equating the fact that anxiety itself can be equally complex in its symptomology. Check crawl space American CBD Oil venting, and look for evidence of mildew, rot, rust etc. under the unit - especially exposed, retrofitted plumbing, electrical and duct work. https://mumybear.com/american-cbd-oil/

dgao mopk
08-01-2018

Testo SS Instead of sacrificing your health just to regain your previous vitality, you can opt for safer testosterone booster strategies. First on the list is the right nutrition of food. If you choose to put these ready meals together and Testo SS replace them with nutrient-rich foods, you can get the energy you really need to get through the day. Another thing that you can do is exercise how to lift weights.  https://www.bluesupplement.com/testo-ss/

 

bmoh eneb
09-01-2018

Luxury Lean The ice cream diet exploits something, and it’s a psychological principle that’s going on. Here’s the deal ... take away your ability to eat or have something; and Luxury Lean then you will discover that you want it with more desire. The vast majority of people feel they are deprived of something that they really want on every diet.  https://mumybear.com/luxury-lean/

cabo deez
11-01-2018

Maxx Boost The Pubococcygeus muscle is the muscle between your scrotum and anus and you can do the exercise by squeezing and releasing the Pubococcygeus muscle. Complete 3 sets of 10 second presses and releasing, and then Maxx Boost 3 sets of presses for 30 seconds straight. Relax every 30 seconds between every 30-second technique. This will make your penis hard during sex. Do this regularly and you will end premature ejaculation forever! https://mumybear.com/maxx-boost/

 

dabo nour
13-01-2018

Muscle Nit This enhancement pill can help make your penis stronger, longer and stays upright for a long time. If your penis needs some extra length, you can use this to help you. It can of course stiffen without hardening the penis hard or unnatural, hurting the body or when you touch it. Let’s face it, a hard Muscle Nit penis that does not feel comfortably hard is usually hard to handle, but you can be sure that you will use and enjoy what it feels like to have a hardened penis. https://www.bluesupplement.com/muscle-nit/

 

oabm aeop
14-01-2018

Zyplex However, all of these sexual problems can be treated and treated properly by making small positive changes in life. They need to eat healthily, exercise regularly, control their emotions, stay calm and stay in touch Zyplex with nature. Doing all these things is not a difficult task. However, the associated effects are long-lasting and sustainable. Apart from that, there is a visible increase in sexual appetite and cravings. https://mumybear.com/zyplex/

 

subh skab
15-01-2018

Luxe Revival Natural creams come mainly from fruits that have been proven to improve the skin, such as. B. avocado puree and applied directly to the skin, jojoba oil and grapeseed oil. This method is very effective in Luxe Revival skin care to make it look smooth, vibrant and younger. The natural creams are also effective in reducing wrinkles. A good thing about natural creams is that it has fewer side effects because its ingredients are purely natural and no chemicals added. https://www.bluesupplement.com/luxe-revival/

 

voen omut
16-01-2018

Viabol Unfortunately, all of these treatments and bodies are pure truths and try only to provide men with a serious health condition and a false sense of comfort. They appeal to a market full Viabol of people of low trust and use the ill-informed and gullible people who are just looking for a real cure for their illness. The best thing you can do in this case is seek professional medical help instead of going online to make false promises and false scams. https://mumybear.com/viabol/

 

cbap gsop
17-01-2018

Test Troxin They have access to information and even have the opportunity to join a network of men using exactly the same product. All have the same goal to improve masculinity Test Troxin and size. It’s easy to find a male enhancement report on a product that caters to consumers’ needs. https://mumybear.com/test-troxin/

 

word cookies answersaz
17-01-2018
tusa maja
18-01-2018

Bella Lumi The use of all natural ingredients is a sure way to keep your skin looking younger and healthy. Not all anti-aging cream that claim to be natural, are really natural Bella Lumi make sure that the ingredients in the cream that you are buying are, of course, to give you the ultimate result that you do without being harmful Look for side effects. https://www.bluesupplement.com/bella-lumi/

 

rock
18-01-2018

ECL Skips provide skip hire in Dudley and the surrounding area such as Wolverhampton, Walsall, Sandwell and Birmingham. We provide builders skips to roll on roll off and closed asbestos skips. We operate in the West Midlands from our Dudley Recycle Centre. skip hire dudley

amed bado
20-01-2018

Testo XR In addition ethylsulfonylmethane helps keep cells from becoming hard and rough. This ingredient is said to detoxify stress, asthma, arthritis, inflammation, constipation Testo XR candida, to detoxify the body and, above all, to increase blood circulation through the penis to improve overall health and penis health. https://mumybear.com/testo-xr/

 

cbranako27
22-01-2018

Supreme Boostr It is also important that you review the content of your future male enhancement product. Verify that they are formulated with natural ingredients or made with other ingredients that may cause significant or adverse health Supreme Boostr effects. Or allergic reactions could occur that could be triggered by the application. Therefore, one has to be very careful before deciding to take them. https://www.bluesupplement.com/supreme-boostr/

https://www.bluesupplement.com/

 

kabd ehak
23-01-2018

Avoir Derma As you age, the skin changes, becoming thinner and smoother. What is the reason? As we get older, our bodies no longer produce so much nutrients and vitamins, and lack of them impairs the natural elasticity Avoir Derma of our skin. When we are young, our skin is soft and flexible, but as we get older, our skin becomes drier and less flexible. This is the time when lines and wrinkles appear. Now the needs of the skin for something else to preserve a certain youthfulness. https://mumybear.com/avoir-derma/

 

vwow abay
25-01-2018

No Max UK If you’re like me, you might wonder about some of these ingredients. I thought I should already have an overwhelming orgasm because I had some of these organic ingredients in my food. And it turns out No Max UK that I was right. The problem, however, is that I did not get enough of these nutrients to make a difference. https://www.bluesupplement.com/no-max-uk/

 

vwow abay
25-01-2018

No Max Shred Women are very visual creatures. They are as excited by sex tapes as men. The only difference in the way your mind works is that you need to have both physical and visual stimulation at the same time to be awakened. Such a great member through male enhancement is the beginning of something great, but you have to learn how to No Max Shred use it to achieve that desirability. If you have something to work with, and you know how to maneuver it and your body, you can get almost any woman you desire. https://www.bluesupplement.com/no-max-shred/

 

nobe hsam
27-01-2018

Body Slim Down Garcinia According to Ayurveda there are six flavors - Madhur (sweet), Amla (sour), Lavana (salty), Katu (bitter), Tikta (hot) and Kashaya (astringent). These six have different effects on different doshas. The first three sweet, sour and salty pacify Vata and have a calming effect on the body; The last three bitter, sharp and astringent pacify Kapha Dosha and open the blocked channels of the body. Sweet, spicy and astringent is good for Pitta Body Slim Down Garcinia and has a cooling effect on the body. This is a general classification. https://mumybear.com/body-slim-down-garcinia/

 

 

mehb oshg
28-01-2018

Sans Age Cream UK In addition, hyaluronic acid (HA) provides another important anti-aging function by supporting the growth and maintenance of collagen. The proven anti-aging cream I use contains a secret Japanese ingredient that helps prevent the breakdown of HA Sans Age Cream UK in the skin. In this way, more HA naturally remains available, with obvious advantages. https://www.bluesupplement.com/sans-age/

 

jouliage
29-01-2018

jouliage Use a specialised bra for maternity jouliage thinking about they do not have rods or elastic that carve your pores and pores and pores and pores and skin and at the same time offer you a extraordinary help jouliage.

https://www.strongmuscleshop.com/jouliage/

osch aveo
30-01-2018

Stamimax The erection they are talking about is not the usual, but a harder and firmer one. They also claim that most ingredients increase testosterone levels, sex drive, and stamina. Stamimax Apart from that, the developers also claim that this can help get rid of a few pounds and maintain a healthy immune system. https://www.bluesupplement.com/stamimax/

 

sous amab
31-01-2018

Primacin XL After you have found a product that you like and make a purchase, be sure to follow the directions and take the pills if you accept. Be patient and remember that even after much research, the pill you bought may not be what you are looking for. Do not get Primacin XL frustrated and just try different options until you find the best male enhancement pills for you. https://mumybear.com/primacin-xl/

 

Hill sthm
01-02-2018

Celluraid I recommend that you avoid any kind of method in which you put some type of device on your manhood, have some kind of surgical procedure or have any kind of pill popped. Celluraid The reason why I advise you to avoid these methods has to do with this one simple rule that I wanted to talk to you about. https://mumybear.com/celluraid/

prekhsha sharma
03-02-2018

We Provide Best Packers And Movers kolkata List for Get Free Best Quotes, Compare Charges, Save Money And Time, Household Shifting Services @  http://kolkatapackersmovers.in/

koll pamb
04-02-2018

Nutralu Garcinia South Africa Long periods of starvation can easily induce ketosis, but can also be deliberately induced by using a low-calorie or low-carbohydrate diet by ingesting large amounts of fats or proteins and drastically Nutralu Garcinia South Africa reducing carbohydrates. Therefore, diets high in fat and high in protein are the weight loss diets used to deliberately induce ketosis. https://mumybear.com/nutralu-garcinia-south-Africa/

 

رقم صيانة كريازى الخط الساخن
04-02-2018

تواصل مع #مركز_صيانة_كريازي واستمتع بكافة خدمات الصيانة الفورية


http://www.kiriazi-maintenanceg.com/

 

 

tera yaar
05-02-2018

Tst 11 For me, I always approached the male enhancement surgery, simply because I thought it sounded scary ... and WAY to extremes, even when my sadness about my small penis grew. (no pun intended :-) Fortunately, I discovered all the natural methods of enlargement that worked PHENOMENALLY well for me, but as I find myself writing about male health problems now every day online, I still get many questions about surgery of my readers. If you are one Tst 11 of those who are wondering, read on to clarify the subject. https://www.bluesupplement.com/tst-11

 

swan cull
06-02-2018

Nutra Forskolin There are hundreds of thousands of diet plans. But, when you analyze it, there are only 3 types of weight loss diet plan. These are the low carb diets; the low fat diet; and the calorie-counting diet (ie, low in calories). Nutra Forskolin The reduction of calories is at the heart of each one. Do not be fooled by a “new” diet that arises. Look behind the details and you will fall into one of the three types of diet. https://mumybear.com/nutra-forskolin/

 

joiu desw
07-02-2018

TST 11 Selenium is another micronutrient that helps maintain sperm motility. Despite having a good sperm count, if the motility of the sperm is not good, the chances of fertilization are remote. TST 11 It is interesting to note that more than 50% of the intake of selenium by the human body is absorbed by the testicles, which underscores its importance in male fertility. https://www.bluesupplement.com/tst-11/

 

mohu mohu
08-02-2018

Gamehacktips For example, you may want to teach your children not to post their images or filter personal information on the Internet. And this includes your fellow players as well. Some dishonest players can harass children using their images.
http://gamehacktips.com/

raxi raxi
10-02-2018

Game Hack Tips I firmly believe that both the Virtual Reality (VR) and the Augmented Reality (AR) titles are going to gain more traction in 2017. The main developers that can extract triple A content can not stay in the dust while the independent developers. https://gamehacktips.com/

boes aswd
10-02-2018

Titan Blast Getting the right nutrient, getting the proper body mass ratio or BMI for your height and age is also good for the health of your erection. Clinical studies have already shown that being Titan Blast overweight or getting type 2 diabetes causes nervous atrophy and circulatory problems in the blood. And both problems are bad for the health of the penis. https://mumybear.com/titan-blast/

http://msssoftware.us/2018/01/24/all-about-titan-blast/

heda zaqw
11-02-2018

Vital Khai Tonight his low sexual desire will be forgotten for a long time. A low female sexual desire is something that can break a relationship or make a man retire or even worse cheat. Vital Khai Many women experience this at some point in their lives and, if left untreated, there are many chances that it may cause a breach in the relationship with their spouse, lover, boyfriend or partner. https://www.bluesupplement.com/vital-khai/

 

cunefu cunefu
11-02-2018

Game Hack Tips Most websites that provide access to bridge software will also provide demonstration software so you know the operation and performance of that specific bridge playback software. The demo software can be downloaded for free and does not imply any obligation.
https://gamehacktips.com/

Plaats reactie