Het verschil tussen mesokrediet en microkrediet

Veel mensen vragen ons wat nu eigenlijk het verschil is tussen een mesokrediet en het vooral dankzij Koningin Maximá veel bekendere microkrediet.


Kort gezegd kan iemand van een mesokrediet een nieuwe verfmachine kopen of een winkeltje openen en van een microkrediet wordt doorgaans een koe, een geit of een doos nieuwe garen aangeschaft. Mesokredieten beginnen bij $1000 en microkredieten zitten hier gemiddeld genomen ruim onder. Maar dat is niet het enige. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen. En overeenkomsten. Laten we daar eens mee beginnen.

Kostenstructuur


De leningen op het Lendahand platform zijn groter dan microkredieten, maar de kostenstructuur is vergelijkbaar.De rente die ondernemers op microkredieten betalen, ligt wereldwijd gemiddeld op 37% per jaar (bron: New York Times, 2010). Het gaat hier om percentages die ondernemers betalen aan lokale partijen die de microkredieten verstrekken. De genoemde percentages zijn uiteraard hoog vergeleken met rentepercentages die ondernemers hier in het westen gewend zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat het verstrekken van veel kleine leningen zeer bewerkelijk is, waardoor de kosten per lening relatief hoog zijn. Het gaat daarbij vooral om het selecteren van de juiste ondernemers, het administreren van de leningen, het monitoren van de kredieten en het terugbetalingsproces (vaak op locatie en met contant geld).

Al met al zeer arbeidsintensief. Hiernaast maken lokale partners kosten om een voorziening op te bouwen. Deze voorziening stelt de lokale partner in staat om hun financiers terug te betalen mocht de ondernemer niet in staat zijn om (volledig) aan zijn of haar verplichtingen te voldoen. Ook zijn deze partners verplicht lokale belasting af te dragen. Mesokrediet kent een soortgelijke kostenstructuur. Door gebruik te maken van internet én louter sociale partners te contracteren, kan het rentepercentage echter gedrukt worden. We streven naar een maximum van 25%.

Lokale partners


Bij beide vormen van kredietverstrekking wordt er uitsluitend gewerkt met lokale partners. Deze (financiële) partijen kennen de markt goed, de ondernemers, de regelgeving, de taal en werken over het algemeen tegen veel lagere tarieven dan instanties hier in het westen.

Landen


De markt voor mesokrediet en microkrediet bevindt zich doorgaans in het Zuiden: onder de evenaar. De meeste verstrekkers van microkrediet zijn dan ook actief in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië. Zo ook Lendahand. Onze mesokredieten worden verstrekt op de Filipijnen, Colombia en binnenkort ook in Afrika.

Uiteraard is er – naast de genoemde grootte van de gemiddelde lening - ook een aantal verschillen.

Financieringsvorm


Typerend voor mesokredieten van Lendahand is dat ze enkel en alleen worden verstrekt door middel van crowdfunding. Niet via grote NGO’s of bureaucratische (en vaak louter commerciële) banken, maar heel effectief via internet. Samen met anderen een MKB-er financieren, op een online wallet terugbetalingen en rente ontvangen en indien gewenst opnieuw uitzetten. En dat alles in een vloek en een zucht.

Doel


Microkredieten zijn bedoeld voor kleine ondernemers, arme mensen of mensen met een laag inkomen. Meestal gaat het om vrouwen in ontwikkelingslanden die bijvoorbeeld op het land werken, een ambacht uitoefenen of marktkoopvrouw zijn. Met de lening kunnen zij beter in hun eigen levensonderhoud voorzien en vaak ook in dat van hun gezin. Ondernemerschap en zelfstandigheid worden hierdoor gestimuleerd.

Mesokredieten zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf in opkomende landen, die tenminste 3 jaar operationeel zijn en hebben laten zien dat ze voldoende potentie hebben om (door) te groeien. Met behulp van het krediet kan de MKB-er groeien en creëert als gevolg hiervan nieuwe banen. Of weet bestaande banen te behouden. Zo stimuleert de ondernemer zijn directe omgeving en geeft hij invulling aan social impact.

Impact


Misschien wel het meest heikele punt van kredietverstrekking in ontwikkelingsgebieden of opkomende landen. Wat levert het nu eigenlijk precies op? Vooral bij microkredieten is dit uitermate lastig te meten. Het is nogal kostbaar om wetenschappelijk onderzoek te doen – met experimenten – in vaak moeilijk toegankelijke gebieden. Een uitzondering hierop is een veldonderzoek in Mongolië in 2008. Hier werden vooral de groepsleningen afgezet tegen de individuele leningen. Bij mesokrediet zijn impactmetingen ook niet eenvoudig, maar aangezien de MKB-ers dienen te beschikken over financiële overzichten, zijn deze voor en na de verstrekte leningen in ieder geval met elkaar te vergelijken. Zo kan tenminste worden vastgesteld of er sprake is (geweest) van groei.

Conclusie


Microkredieten hebben – ondanks een gebrek aan grootschalige wetenschappelijke onderzoeken – in veel landen voor veel mensen een positief effect gehad. Zolang de keten zuiver blijft (geen verkeerde intenties bij de tussenschakels) én mensen geleerd wordt hoe verstandig met geld om te gaan kan het een effectief middel tegen armoedebestrijding zijn. Zeker voor de allerarmsten.

Door gebruik te maken van alternatieve financieringsvormen (crowdfunding), social impact voorop te stellen in alle schakels én MKB-ers met potentie krediet te verschaffen, is mesokrediet een geweldig instrument voor de middenklasse om banen te creëren. Het is daarmee een nieuwe, veelbelovende aanvulling op de bestaande microkredieten.


Peter Stolze is Marketing Director van Lendahand. Lendahand is een crowdfundings-platform dat ernaar streeft het MKB in opkomende economieën te laten groeien. Dit doet de organisatie niet alleen door middel van het verstrekken van geld, maar ook door het aanbieden van trainingen op het gebied van ondernemerschap, financieel management en duurzame bedrijfsvoering.

13:47 - 13-11-2014 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (48)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Luxoderm
31-03-2015

The way you write make it especially simple to read. And the template you use, wow. It really is a really decent combination. And I am wondering what is the name of the theme you use?

http://nitroshredadvice.com/luxoderm/

RevTest
06-04-2015

that you choose a finest thing for your health. According to website RevTest muscle enhancer certainly does have a unique solution that is compared to other products of this caring. If you container see the mechanisms that are given on its official web page, you determination see the combination of this is fine and also little effective its ingredients extract combined with the vitamins that are for the purpose of increasing the boost of strengths.http://premiumpureforskolinrev.com/revtest/

Verantwoord Investeren
03-02-2016
Stijn Meesters
20-04-2016
custom essay writing service
10-05-2016

Thank you for sharing such wonderful post. I really like to read about different cultures in the world. I enjoyed you post. Keep sharing such great post. Thank you.

mrsmith2016
02-09-2016

Max Antler Pro numerous protein to cultivate muscle. Protein is a chief source of muscle, and consuming too little could cause your muscles to diminish, your muscles will are affected with. You might need to eat over 100 grams of protein on a daily depending on your body each day.
http://valeo42.ru/amst/
http://valeo42.ru/papillock/
http://valeo42.ru/tabamex/
http://valeo42.ru/fast-hair/
http://valeo42.ru/firefit/
http://valeo42.ru/prostodin/
http://valeo42.ru/waist-trainer/

ofreta
10-09-2016

HELLO; De heer en mevrouw
MEER GELD Concern (Loan Aanbieding
ernstige tussen het bijzonder)
Je nodig hebt financiering of
lening om verschillende redenen
Maar helaas je hebt gezien
weigerde krediet aan te sluiten
Maar banken voor verschillende oorzaken u
zijn speciale, eerlijk
En van goed zedelijk gedrag. Terwijl meer zorg heeft
je doet ik om
moeilijke kwesties.
Je zit vast of niet vast bank .Het is
mogelijk u
Een lening vast te zitten en zonder enige
vergoedingen te betalen voor
Ontvang de lening van uw bankrekening.
Ik ben hier om je te helpen je schulden afbetalen,
voor het bereiken
uw plannen, of je dromen, zonder onderscheid
vervolgens naar een land
vooral Franse, Zwitserland, Canada, of
België; gevonden in
financiële nood meer contact zorg
me op het e-mailadres

oferta
10-09-2016

HELLO; De heer en mevrouw
MEER GELD Concern (Loan Aanbieding
ernstige tussen het bijzonder)
Je nodig hebt financiering of
lening om verschillende redenen
Maar helaas je hebt gezien
weigerde krediet aan te sluiten
Maar banken voor verschillende oorzaken u
zijn speciale, eerlijk
En van goed zedelijk gedrag. Terwijl meer zorg heeft
je doet ik om
moeilijke kwesties.
Je zit vast of niet vast bank .Het is
mogelijk u
Een lening vast te zitten en zonder enige
vergoedingen te betalen voor
Ontvang de lening van uw bankrekening.
Ik ben hier om je te helpen je schulden afbetalen,
voor het bereiken
uw plannen, of je dromen, zonder onderscheid
vervolgens naar een land
vooral Franse, Zwitserland, Canada, of
België; gevonden in
financiële nood meer contact zorg
me op het e-mailadres : .(JavaScript must be enabled to view this email address)

mrsmith2016
28-09-2016

But what is the cause of people actions from the very first? The fact is THOUGHTS.

mrsmith2016
28-09-2016
mrsmith2016
04-10-2016

Everybody else does this too. I have one Muscle that I don’t leave to chance.

alfa-squad
04-10-2016
abcya
28-11-2016

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see again..
starfall | barney | abcya | minecraft games

De beste broker
29-11-2016

Interessant artikel. Wil je geld lenen om te beleggen. Traders only is een goede keuze van internet broker.

monkey go happy
15-12-2016

Thank you for sharing valuable information. Nice post. I enjoyed reading this post.

http://superfighters2.net/
http://bloonstowerdefense5s.com/
http://www.whatsappbaixargratis.com.br/
http://tanktroublefree.com/

minecraft 2
04-03-2017

Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing!
minecraft 2 | baixar facebook  | baixar whatsapp | facebook baixar | baixar photo grid

zanat
27-05-2017
yug
27-05-2017

You would get a dialogue http://snaptubeapp332.blogrip.com/2017/03/18/download-snaptube-apk-android-smartphone-pc-ios/ box warning you. You press “OK” ignoring that cautionCurrently, http://snaptubefree32.blogolink.com/billet/download-snaptube-free-on-android-computer-&-ios-71064.html the SnapTube Video Downloader app would immediately obtain mounted in http://snaptubeforpc881.aircus.com/ your phone. Open it and http://snaptubeapp442.atavist.com/snaptube-download-computer-ios-devices-apk-android also appreciate SnapTube could be downloaded http://sites.google.com/site/snaptubeinstall9/ from the provided link totally free.

yanez
10-07-2017

If you have no idea the http://www.magcloud.com/user/MobdroLink best ways to get set up Mobdro APK data on your Android devices. http://community.sony.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/419754 Below is a detailed tutorial on the best ways to http://livestream.com/accounts/25362706 Install

kirizi
24-07-2017

النظافة هي رقم واحد في سلسلة ارشادات الحفاظ علي الديب فريزر ؛ و لهذا عليك كل عشرة ايام او اسبوعان بالكثير ، ان تقومي باخراج كل الطعام و المحتويات الاخري بالديب فريزر ، و هذا بالطبع بعدما تقومي بفصله اولا عن الكهرباء
http://www.kiriazi-maintenance.com

امن وحاسة
24-07-2017

عملية أمن و حراسة الافراد و المؤسسات من اكثر الامور الضرورية و التي لابد من اعطائها اهمية اكثر من ذلك فالعديد من الافراد و العديد من المؤسسات اصبحوا لا يتمكنوا من ممارسة اعمالهم بدون اللجوء الي شركات الحراسة و التي من اهمها شركة حراسات خاصة التي تقدم خدمات امنية لسلامة الافراد و المؤسسات باعلي الامكانيات و اكفأ رجال الامن الذين يتميزوا باللياقة الذهنية و اللياقة الجسدية العالية كما انهم يعرفوا مدي اهمية ان يعود امان المجتمع المصري ليعود لازدهاره السياحي و الاقتصادي و السياسي و الاجتماعي و هذا كله يحتاج الي وظائف افراد امن علي قدر من  المسئولية
http://www.guards-security.com

شركة نقل عفش بجازان
26-07-2017

http://uraltpp.com/شركة-نقل-عفش-بخميس-مشيط-ابها/  شركة نقل عفش بخميس مشيط
http://uraltpp.com/  شركة نقل عفش بجازان
http://uraltpp.com/شركة-نقل-عفش-بنجران-شروره/  شركة نقل عفش بنجران

james
11-09-2017

What a nice post is it. After reading this information I want to say that you have created very interesting information. http://callcaliforniaplumber.com/riverside-plumbers/ is the best place for home services.

loricyo unker
07-11-2017

Garcinia Pure Prime Is Weight Loss Symptoms Why hypnosis is a great weight loss approach nutrition and you can use the information you learn for years. It’s not just a big.

http://mumybear.com/garcinia-pure-prime/

Packers and movers bangalore
20-11-2017

Packers and Movers Bangalore Local Affordable Shifting Services. Compare Charges, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore, Urban, Domestic Household.
Packers And Movers Bangalore

rock
28-11-2017

We are a London based company. Our services include, surveillance, car tracking, background reports and investigations. private investigator

Plaats reactie