Unilever zegt NEE tegen plofkip

Unilever heeft bekend gemaakt voortaan af te stappen van de zogenoemde 'plofkip' en zal voor zijn producten kippen gebruiken die een beter leven hebben gehad.
Dat heeft het voedingsmiddelenbedrijf aan Wakker Dier laten weten naar aanleiding van de campagne die de stichting voert tegen het gebruik van plofkippen. Uiterlijk vanaf het eerste kwartaal van 2013 worden de kipknakworstjes gemaakt van kippen die een beter leven hebben gehad en geen of nauwelijks antibiotica toegediend hebben gekregen. Ook voor alle andere producten van Unilever waarin kip is verwerkt, zoals soep en ragout, wordt zo snel mogelijk kip gebruikt met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Vleeshompen

Plofkippen zitten in kleine ruimtes en worden in korte tijd vetgemest tot 'vleeshompen'. Door overgewicht kunnen ze soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.

Volgens Wakker Dier geeft Unilever met deze stap als eerste het goede voorbeeld aan andere kipverkopers in Nederland. De organisatie is zaterdag een publiciteitscampagne begonnen tegen het gebruik van plofkippen door McDonald’s, Olvarit en Struik. Wakker Dier zegt dat alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen worden geslacht. De zeer snelle groei van de dieren kan worden bereikt met genetische selectie.

Dat meldde het voedingsmiddelenbedrijf afgelopen week aan Wakker Dier naar aanleiding van de campagne die de stichting voert tegen het gebruik van plofkippen. Uiterlijk vanaf het eerste kwartaal van 2013 worden de kipknakworstjes gemaakt van kippen die een beter leven hebben gehad en geen of nauwelijks antibiotica toegediend hebben gekregen. Ook voor alle andere producten van Unilever waarin kip is verwerkt, zoals soep en ragout, wordt zo snel mogelijk kip gebruikt met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

16:49 - 18-04-2012 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (1)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…