Staartrisico Shell

Vorige week kwam Peter Voser, CEO van Shell, met het verzoek om de duurzame-energiedoelstellingen van de Europese Unie voor 2020 met tien jaar uit te stellen.


Het gaat erom:
• de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen met 20%
• een toename in het aandeel hernieuwbare energie met 20%
• een 20%-stijging in energie-efficiëntie
Om de continuïteit van Shell te waarborgen begrijpen we de lobby van de heer Voser, maar bij die continuïteit kunnen we wel een paar kanttekeningen plaatsen.

Klimaatverandering
Internationaal zijn overheden het over één punt eens als het gaat om klimaatverandering, ook de Verenigde Staten, China en India: de stijging van de mondiale temperatuur moet onder de 2 graden Celsius blijven om de schadelijke gevolgen nog enigszins in de hand te houden. Maar ondanks alle waarschuwingen stijgt de wereldwijde CO2-uitstoot onafgebroken sinds de metingen in 1959 begonnen (met uitzondering van 2009 vanwege de crisis). De gemiddelde temperatuur is sindsdien scherp gestegen met bijna 0,8 graden Celsius. De belangrijkste factor achter deze stijging is de toenemende verbranding van fossiele brandstoffen. Zie hier onze bezorgdheid over Shell.

Koolstofbudget

De schatting is dat we nog maximaal 565 gigaton kooldioxide in de lucht kunnen pompen om onder de 2 graden Celcius te blijven 1. Dit getal maakt concreet hoeveel olie, kolen en gas we nog kunnen verbranden voordat we aan de taks zitten. Nu komt het probleem. Volgens het Carbon Tracker Initiative2 is de hoeveelheid kooldioxide die vrijkomt als we alle bewezen olie-, kolen- en gasreserves in de wereld verbranden vijf keer groter dan volgens het koolstofbudget wenselijk is.
Bedrijven als Shell, Exxon, BP, et cetera hebben dus meer reserves dan wenselijk is uit oogpunt van klimaatbeheersing.

Afwaardering
Nadat Shell in 2004 bekendmaakte dat de bewezen oliereserves veel lager waren dan gerapporteerd daalde de koers scherp. Stel dat Shell (en alle sectorgenoten) bekend moet maken dat ze 80% van haar reserves niet kan aanspreken vanwege de gevaren voor het klimaat en de leefbaarheid op aarde. Wat zou dat betekenen voor de koers van het aandeel Koninklijke Olie?

Staartrisico 
Het bovenstaande maakt duidelijk dat een investering in de olie- en gasindustrie een stevig staartrisico kent. Uiteindelijk ontkomt de wereld er niet aan het beperkte koolstofbudget in de prijs van fossiele brandstoffen te verdisconteren. De prijs van fossiele energie zal dan zodanig stijgen dat het niet meer kan concurreren met duurzame alternatieven. Een politieke omwenteling is echter, ondanks alle lobby’s, ook denkbaar. Met de sluiting van alle Duitse kerncentrales in 2022 hielden beleggers ook geen rekening. Wij beleggen duurzaam, maar voor beleggers met een positie in Shell raden we aan op tijd een putje te kopen.

1. Bill McKibben in de Rolling Stone, 2 augustus 2012
2. Unburnable Carbon 2013: wasted capital and stranded assetsWard Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

10:05 - 19-06-2013 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (2)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

lauratrott
12-08-2017

Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting? I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style assignment help company Thanks a million and please keep up the effective work

Business ideology
10-08-2018

http://www.businessparlor.org The substantial benefits this enterprise and marketing strategies consultants offer are a good number of. One together with the biggest reasons to engage a business enterprise consultant may be to create vital business strategy option framework to the business so that you can cultivate plus thrive for a long time to search.

Plaats reactie