Onderzoek verantwoord ketenbeheer beursgenoteerde ondernemingen: Bouwsector timmert flink aan de weg

Enkele bedrijven in de Nederlandse bouwsector boeken forse vooruitgang in het verduurzamen van hun productieketens. Dit bleek gister uit het meest recente onderzoek naar het verantwoord ketenbeheer van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).


De VBDO onderzocht voor de 6e maal het ketenbeheer van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. 'De resultaten stemmen vrolijk', meldt directeur VBDO Giuseppe van der Helm. 'Bij veel meer ondernemingen dan afgelopen jaar zien we dat zij meer werk maken van de verduurzaming van hun productieketens'. Bouwonderneming BAM heeft dit jaar zelfs de top tien bereikt van meest duurzame ondernemingen. 'Dat is opmerkelijk omdat juist de bouwsector van ver moest komen. Toen we zes jaar geleden begonnen met meten, was duurzaamheid in de bouw nog ver te zoeken', aldus VBDO directeur Giuseppe van der Helm. Deze forse vooruitgang van de bouwsector kan worden verklaard door het beheersen van de CO2-uitstoot.

Meest duurzame onderneming

Philips scoort ookt dit jaar het beste in het onderzoek van VBDO. De electronicagigant stond al eerder enkele jaren jaren met stip op de eerste plaats. Reed Elsevier, Unilever, DSM en AkzoNobel volgen op enige afstand. Alle koplopers boeken ook nog steeds vooruitgang.

Eindstreep nog lang niet in zicht

Echter is de VBDO van mening dat er nog veel valt te verbeteren. Bij ongeveer 70 procent van de ondernemingen kan nog flinke winsten worden geboekt. Die verbeteringen zitten niet alleen in het managen van de keten, maar ook in de beleidskeuzes. De onderzoekers noemen in dit verband met name het identificeren van leveranciers die duurzaamheid minder hoog in het vaandel voeren. Daar kan in veel gevallen nog beter sturing aan worden gegeven.

De bedrijven kunnen in het VBDO-onderzoek scoren op zowel beleid als op de implementatie van dat beleid. Vooral op implementatie valt nog het meeste verbetering te boeken, constateren de onderzoekers. 'Dat geldt voor alle sectoren, maar vooral voor enkele hardnekkige achterblijvers. Daar zien we dat verantwoord ketenbeheer over de gehele linie van beleid tot uitvoering en controle daarop nog vaak te wensen over laat'. Lees hier het volledige rapport.


Bron: VBDO

09:54 - 14-12-2011 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (2)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Plaats reactie