Nederlandse banken actief in belastingparadijzen

De meeste Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen, of verlenen diensten aan daar gevestigde bedrijven.


Zeven van hen zijn vaag over de maatregelen die zij nemen om bij die activiteiten belastingontwijking te voorkomen. ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot kunnen daarmee niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking.Dit blijkt uit het praktijkonderzoek ‘Dutch Banks and Tax Avoidance’ dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert.

Belastingontwijking is een probleem


Door belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden miljarden aan inkomsten mis, die zij dringend nodig hebben voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en de stimulering van hun economie. Maar ook Nederland loopt schade op. Van banken mag je verwachten dat zij er alles aan doen om te voorkomen dat zij belastingontwijking –zelf of door klanten- in de hand werken.

Banken niet transparant


Uit het praktijkonderzoek blijkt een groot gebrek aan transparantie van banken over hun dochterondernemingen en/of hun activiteiten in belastingparadijzen. Lijsten van dochterondernemingen, die banken moeten indienen bij de Kamer van Koophandel, blijken vaak niet te kloppen.


Hoe scoort jouw bank?


Check hier hoe jouw bank scoort op belastingontwijking en roep je bank op om op geen enkele wijze mee te werken aan belastingontwijking. Samen kunnen we ervoor zorgen dat banken goed beleid voeren en dit ook in de praktijk brengen. Zo weet je zeker dat jouw bank haar geld op een eerlijke manier investeert.

Lees het onderzoeksrapport en het volledige persbericht

12:37 - 03-09-2014 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (8)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Horent Halley
19-04-2016

This post topic is really very authentic about the Dutch banks operating. The problem of taxes issue too much grows day by days, but this post gives me great ideas to Tax avoidance. I save this post on my browser. UK rubber flooring suppliers

Plaats reactie