Wat bezielt ons? Van verstarring naar vitaliteit geef ik daarvan tientallen voorbeelden uit verschillende sectoren zoals zorg, onderwijs en bedrijfsleven. In de financiële sector lijkt er weinig veranderd sinds de financieel-economische crisis. Maar ook daar is een fascinerende onderstroom, die steeds meer zichtbaar wordt. Maar laten we eerst even stilstaan bij de bovenstroom. Hebben de banken eigenlijk wel iets geleerd van de vele crises die zij hebben veroorzaakt?duurzaam,nieuws,beleggen,banken," />

Hebben de banken niets geleerd?

Er beweegt veel in de onderstroom. In mijn nieuwe boek Wat bezielt ons? Van verstarring naar vitaliteit geef ik daarvan tientallen voorbeelden uit verschillende sectoren zoals zorg, onderwijs en bedrijfsleven. In de financiële sector lijkt er weinig veranderd sinds de financieel-economische crisis. Maar ook daar is een fascinerende onderstroom, die steeds meer zichtbaar wordt. Maar laten we eerst even stilstaan bij de bovenstroom. Hebben de banken eigenlijk wel iets geleerd van de vele crises die zij hebben veroorzaakt?


Niets veranderd


Vijf jaar na het uitbreken van de kredietcrisis lijkt het maatschappelijk vertrouwen in de financiële sector verder weg dan ooit. Er is maar mondjesmaat schoon schip gemaakt. Ondanks de miljarden die banken hebben betaald aan boetes, schadeclaims en schikkingen is het maatschappelijk vertrouwen nauwelijks teruggewonnen. Overheden hebben strengere regels gesteld, maar banken doen er alles aan om de invoering van die regels te vertragen, vertragen en verzwakken.

Al vrij snel na de crisis werd de bonuscultuur hersteld. In 2011 ontving ING-topman Jan Hommen 1,26 miljoen aan bonussen, terwijl ING tegelijkertijd staatssteun kreeg.

Nu minister Dijsselbloem de hoogte van bonussen beperkt, verhogen banken het vaste salaris van hun topmensen. Bij banken die met publieke middelen van ondergang werden gered, staat het commercieel belang weer voorop; ABN AMRO en SNS Reaal moeten immers naar de beurs, opdat de tientallen miljarden die zijn geïnvesteerd weer terugvloeien in de staatskas.

Het lukt de meeste banken niet om uit de spiraal te komen van geld verdienen door het rond te pompen met dikwijls risicovolle beleggingen. Ze voeren aan dat de strengere regelgeving ten aanzien van kapitaalbuffers en kredietverschaffing hen belemmert om werkelijk te innoveren en het klantbelang voorop te stellen.

Volgens Peter Blom, CEO van de Triodosbank, moet de financiële sector weer dienstbaar worden aan de reële economie. Om uit deze systemische crisis te komen is het volgens hem nodig dat geld weer ondersteunend wordt aan de uiteindelijke doelen die de samenleving zich stelt.

In de onderstroom van de financiële sector gonst het van de activiteiten en initiatieven, die de relatie herstellen tussen geld en maatschappelijke waarde. Hoewel deze initiatieven niet altijd even zichtbaar zijn als de grote banken en financiële instellingen zijn ze hard op weg om het financiële landschap ingrijpend te veranderen. Ik beschrijf in mijn boek vier soorten onderstroom-initiatieven.

Lees het volledige artikel hier

11:18 - 29-08-2014 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (3)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Ander Korean
20-04-2016

You have shared such a interesting post. I would like to say that this post is really very informational for me. I am really like it. rubber gym mats for comfortable exercise

ROCK
22-12-2017

Thank you for presenting your points and providing this information. I have learned something about this topic. Pinch pleat drapes

Plaats reactie