Grote kansen voor meest duurzame Nederlandse multinationals

Afgelopen week werden de resultaten van de jaarlijkse Dow Jones Sustainability Index (DJSI) voor 2012 bekend gemaakt. In de loop der jaren is de index belangrijk geworden voor investeerders met lange termijnstrategieën en een betrouwbaar kompas voor hen die verder kijken dan alleen financiële cijfers. Nederland scoort goed, maar de gekroonde koplopers verliezen punten onder eigen dak, constateert Roebyem Anders.


De DJSI volgt, in samenwerking met investeringsmaatschappij SAM (onderdeel van Robeco N.V.), een ‘best in class’ benadering, waarbij bedrijven de kans krijgen te laten zien hoe zij gelijken in hun eigen sector ver achter zich laten op duurzame prestaties. Deze duurzame prestaties worden vastgesteld aan de hand van grondig onderzoek naar economische, milieu en sociale criteria, met daarbij oog voor industriespecifieke kansen en risico’s.

Jaarlijks is er een ranking van ieder van de negentien ‘Supersector Leaders’. Wat valt dit jaar op? Er staan maar liefst vier Nederlandse bedrijven op kop. Unilever in ‘Food & Beverages’, Akzo Nobel in ‘Chemicals’, Koninklijke Philips Electronics in ‘Personal & Household goods’ en onze KLM in de sector ‘Travel & Leasure’. Welk ander land heeft zoveel koplopers, bedrijven die de duurzame lijst aanvoeren in hun sector? Met deze koplopers wordt Nederland hopelijk weer het gidsland dat we ooit waren op gebied van milieu en maatschappelijke ontwikkeling.

Nog een opmerkelijke conclusie: geen van de vier de koplopers slaagt erin om de bekroonde duurzaamheid zichtbaar te dragen. Voor de klant of passant langs het hoofdkantoor is de duurzaamheid weinig zichtbaar, want hun gebouwen dragen geen zonnepanelen of andere zichtbare duurzame energiebronnen. In weerwil van alle innovatieve kracht, de visie en de vaste koers laten zij kansen liggen om hun koppositie trots uit te dragen.


Duurzame koplopers zet de groene ontwikkeling voort!


Uit onderzoek van Zonline blijkt dat de vier koplopers (KLM, Unilever, Philips en Akzonobel) tezamen 307 zonnepanelen kwijt kunnen op hun hoofdkantoren, goed voor 65.237 kWh. Dit staat gelijk aan 1071 geplante bomen, 4.462.890 gereduceerde auto kilometers, en 1071.095 Kg minder CO2.

Bron: Zonline.nu

16:07 - 21-09-2012 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (0)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Plaats reactie