Nederlandse bankiers ontvingen miljoenen terug van fiscus op investering windmolen

Ondermeer oud-topman van ABN Amro, Rijkman Groenink en andere bankiers blijken in de afgelopen jaren miljoenen van de fiscus terug te hebben gekregen dankzij beleggingen in duurzame energie.


Dit onthulde de Volkskrant gisteren, naar aanleiding van een door de Volkskrant verricht onderzoek naar de bouw en financiering van de bijna 200 meter hoge windmolen 'De Ambtenaar' gelegen nabij Medemblik (Noord- Holland).

De overheid heeft eerder enkele duurzaamheidsdoelstellingen vastgesteld, waaronder het plan om de komende jaren dit soort windmolens te realiseren. Volgens de Volkskracht was het niet bekend dat 'De Ambtenaar' via een ingewikkelde fiscale constructie als beleggingsobject was verkocht aan een groep van 21 bankiers en financieel specialisten. Door deze fiscale constructie hoeven de bankiers minder inkomstenbelasting te betalen. Naar schatting de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren.

Een van de bankiers die van de opbrengst van de windmolen profiteert is Rijkman Groenink, die 15% van 'De Ambtenaar' bezit. Ook bestuursadviseur van ABN Amro Frans van Lanschot bezit 8%, het hoofd Grondstoffen van de Rabobank 5% en twee oud-topmannen van NPM Capital hebben gezamenlijk een percentage van 9%.

In reactie op het onderzoek van de Volkskrant reageert Rijkman Groenink dat 'zeer veel duurzame projecten' op deze wijze zijn gefinancierd. 'Ideƫle doelen worden gecombineerd met een redelijk rendement van circa 10%.'

Klik hier om naar de Volkskrant publicatie te gaan.
14:20 - 09-02-2014 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (6)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Plaats reactie