Forse winsten te behalen duurzaam beleggen pensioenfondsen

In Nederland geven de grotere Pensioenfondsen maar maar weinig gehoor aan de wensen van hun deelnemers om klimaat- en energiebewust te beleggen. Zo zou ruim de helft van de Nederlanders hun pensioen gedeeltelijk willen beleggen in windmolens en zonnepanelen. Hierentegen investeren de pensioenfondsen echter gemiddeld nog geen half procent van hun vermogen rechtstreeks in duurzame energie. Dit blijkt uit onderzoek van Profundo en van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu.


Geen koplopers

De Nederlandse pensioenfondsen beleggen gezamenlijk 750 miljard euro wereldwijd. Onder de grootste fondsen zijn echter geen klimaatvriendelijke pioniers te vinden, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste reden zou zijn dat de fondsen geen samenhangend klimaatvriendelijk beleggingsbeleid voeren. Sommige pensioenfondsen zijn op een aantal klimaatonderwerpen koploper maar op alle andere klimaatonderwerpen achterblijver. Zo loopt BPL (Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw) voorop bij investeringen in relatief schone bedrijven, maar loopt het juist achter als het gaat om beleggingen in producenten van vervuilende teerzandolie en steenkool en rechtstreekse investeringen in duurzame energie.

Ook het grootste pensioenfonds in Nederland, ABP, maakt geen consequente klimaatvriendelijke keuzes. Het is opmerkelijk te noemen dat ABP meer geld belegt in vervuilende teerzandolie en steenkolen (€ 1,1 miljard) dan rechtstreeks in duurzame energie (€ 750 miljoen). ABP scoort ten opzichte van de andere pensioenfondsen bovendien middelmatig als het gaat om aandelenbeleggingen in relatief schone elektriciteitsbedrijven.

PGB is koploper als het gaat om rechtstreekse investeringen in duurzame energie. Het gaat dan echter nog maar om 1,45% van het belegde vermogen. PMT (metaal en techniek) scoort het minst vaak als achterblijver. Samen met het Pensioenfonds Vervoer is PMT koploper wat betreft het afzien van (aandelen)beleggingen in teerzandolie.


Veilig en duurzaam beleggen

Ruim vier van de vijf Nederlanders vinden dat pensioenfondsen zo veilig mogelijk moeten beleggen en meer oog moeten hebben voor de langere termijn, zo blijkt uit het Motivaction onderzoek. Opvallend is dat mensen maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker vinden dan een maximaal rendement (70% versus 43%).

Nederlanders vinden het belangrijk dat hun pensioen klimaat- en energiebewust wordt belegd. Ongeveer de helft wil dat hun pensioengeld (deels) wordt belegd in duurzame energie, elektrische auto's of duurzaam geproduceerd voedsel. Meer dan de helft (57%) wil geen beleggingen die ten koste gaan van klimaat, milieu en natuur. Beleggingen die leiden tot het kappen van regenwoud zijn duidelijk een no go area: driekwart wil dit niet.


Duurzaam beleggen loont

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar het rendement op duurzaam beleggen. De conclusie is helder: duurzaam beleggen levert minstens zoveel rendement op als traditioneel beleggen. In sommige gevallen is het rendement zelfs hoger omdat duurzaam opererende bedrijven doorgaans een lager risicoprofiel hebben.

Door klimaat- en energiebewust te beleggen wenden pensioenfondsen hun aanzienlijke vermogen aan om te investeren in een duurzame economie. Hierdoor voorkomen ze dat de pensioenen van Nederlanders in de toekomst bedreigd worden door hoge olieprijzen of een klimaatcrisis. Als we in een leefbare wereld van onze oude dag willen genieten, moeten we het geld nu goed laten werken.


Bron: Profundo.nl

08:27 - 08-05-2012 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (1)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…