Duurzaamheid in conflictgebieden loont

Steeds meer bedrijven worden actief in gebieden die in oorlog zijn of in andere conflicten zijn verwikkeld. In dergelijke regio’s kunnen bedrijven en beleggers hun risico’s beperken door aandacht te schenken aan de duurzaamheid van de bedrijfsvoering.


Beleggers doen er verstandig aan hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en bedrijven actief te begeleiden in het maken van duurzame keuzes.

Risicogebieden bieden steeds meer marktpotentieelDoor globalisering worden afgelegen en minder ontwikkelde regio’s bereikbaar voor buitenlandse bedrijven. Deze laatste worden zich in toenemende mate bewust van het marktpotentieel van dit soort regio’s, en de beschikbaarheid van goedkope arbeidskrachten en grondstoffen. Hoewel sommige van deze gebieden aanzienlijke risico’s met zich meebrengen, blijken deze meer beheersbaar door bewuster duurzaam te opereren. Bedrijven en beleggers moeten hierin samen optrekken. Zo slaan zij twee vliegen in één klap: de lokale gemeenschap wordt er beter van en het marktpotentieel van het gebied neemt toe.

Een duurzame bedrijfsvoering heeft voordelen voor bedrijven, beleggers en het gastland. Gezonde ondernemingen die op verantwoordelijke wijze te werk gaan, de rechten van de lokale bevolking respecteren en het milieu beschermen, versterken het vertrouwen van de lokale bewoners, regeringsambtenaren en werknemers. Voor de bedrijven zelf is het belangrijk dat zij hun duurzaamheids- en financiële doelstellingen op elkaar afstemmen en expliciet maken. Dit draagt er weer toe bij dat financiële markten vertrouwen krijgen en de onderneming belonen door een hogere beurskoers en lagere rentes.

Duurzaamheid en financiëledoelstellingen op één lijnSamenwerking is een cruciaal aspect van het duurzaam ondernemen met als doel de risico’s te beheersen. Dit vereist een actieve dialoog tussen belanghebbenden op diverse niveaus. Een belangrijke dialoog vindt plaats tussen de bedrijven en de lokale gemeenschappen in de gebieden waar ze actief zijn. Vaak kunnen zij meningsverschillen overbruggen door een ‘forum’ in het leven te roepen waarin iedereen zich vrij kan uiten en gezamenlijke prioriteiten kan vastleggen.

Ook overheden moeten hierbij worden betrokken, zowel op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Bedrijven betalen gewoonlijk belasting en andere vergoedingen zoals royalties aan de nationale overheid, maar lokale gemeenschappen zien hier niet altijd iets van terug.

Inwoners verwachten vaak dat de bedrijven scholen en klinieken aanleggen, terwijl dit de verantwoordelijkheid van de nationale overheid is. Bedrijven moeten dit soort verwachtingen dan ook zorgvuldig managen. Zij kunnen hiermee een cruciale rol spelen in het opstarten of verbeteren van een dialoog tussen de nationale overheid en de lokale gemeenschap.

Meet de voordelenBedrijven profiteren ervan als de belangen van de diverse betrokkenen op één lijn liggen. Zo zal er meer lokale steun voor hun activiteiten zijn als de bewoners er direct economisch voordeel bij hebben. En overheden zullen bereidwilliger zijn de nodige vergunningen te verlenen als hun toekomstige belasting- en andere inkomsten stijgen. Afspraken hierover moeten wel vastgelegd en volledig transparant zijn, om de schijn van omkoping of corruptie te vermijden. Als het bedrijf vervolgens meetbare resultaten kan laten zien, is het gemakkelijker om de lokale bevolking en overheden achter zich te krijgen en om beleggers te overtuigen.

Edith Siermann is Chief Investment Officer Fixed Income van
Robeco Vermogensbeheer


11:49 - 03-12-2013 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (14)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

khiladi Kumar
11-07-2016

For impressive Packers and Movers Pune services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-pune/
For attractive Packers and Movers Hyderabad services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-hyderabad/
For trustworthy Packers and Movers Mumbai services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-mumbai/

khiladi Kumar
11-07-2016

For magnificent Packers and Movers Bangalore services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-bangalore/
For irreproachable Packers and Movers Gurgaon Services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-gurgaon/
For faithful Packers and Movers Delhi services:-
http://www.movers5th.in/packers-and-movers-delhi/

Ranjan Jha
24-08-2016
packers and movers in bangalore
28-10-2016
MAHI
04-12-2017

Astounding danger free internet utilizing the minimal one that might late adjustments spark joined with also keeping up beginning up intended for the oversee. When i look at on a very basic level can simply issue this sort of specifics generally for the oversee. Absolute best calls for!  melbourne limousine service

De-Addiction Treatment Center in Delhi
06-01-2018

Drug Rehab - De-Addiction Treatment Center in Delhi
http://www.nvsindia.in/
NVS India is provides treatment and drug rehabilitation for alcohol and drugs addicts. Contact to Nasha Mukti Kendra in delhi, India Call +91 9828155322

computer repair and services jaipur
06-01-2018

computer repair and services jaipur
http://www.jicsindia.com/
Jics arena training institute – certified it & hardware courses for bright career of students
Laptop Service Centre in Jaipur is a professional Laptop repair centre, in the Rajasthan offers a comprehensive range of Laptop Services in Jaipur We repair and upgrade services along with friendly customer service. Our team of experienced technicians and hardware engineers can repair, service and upgrade laptop & desktop both.We can have your laptop/desktop problems fixed in less than a day and at times while you wait depends on condition.

International courier in Mumbai
06-01-2018

International courier in Mumbai

International courier in Mumbai
06-01-2018
Courier services Mumbai
06-01-2018
Courier for chemical
06-01-2018
DHL International courier
06-01-2018
Fedex Courier
06-01-2018

Plaats reactie