Column Duurzaam fast-food

Anno 2012 wordt duurzaam of groen beleggen nog vaak geassocieerd met bevlogen sociologen, en zo. Het beetje spaargeld moet maatschappelijk verantwoord worden belegd in een groenfonds. 'Tja, maar levert dat nu wel geld op?'' ' Een vraag die mij nog regelmatig wordt gesteld.


Het zijn vaak idealisten die graag hun geld steken in milieuvriendelijke projecten. Maar vanaf 2014 is de belastingkorting in Box 1 geheel verdwenen en blijft alleen de korting in Box 3 van 1,2% over. In het verleden was het jaarlijks rendement zo’n 4%, maar dat daalt naar 2,7% in 2014. Cijfers waarmee je geen indruk op een feestje maakt. Althans ik niet. Liever vertel ik dan mijn succesverhaal over een biologisch verantwoorde tegenhanger van McDonald’s, die langzaam Amerika verovert en nu ook in Londen zijn eerste Europese vestiging heeft.

Enkele jaren terug was ik in Amerika. Nieuwsgierig als ik ben, werd op één van de vliegvelden mijn aandacht getrokken door de slogan ‘food with integrity’. Tijdens het eten van een Mexicaanse burrito kwam ik erachter dat de oprichter, Steve Ells, ooit een topkok was, maar in 1993 voor zichzelf begon. Het idee was simpel: Steve wilde bewijzen dat snel eten serveren geen ‘fast-food’ ervaring hoeft te zijn. Alle gerechten worden bereid met verse ingrediënten, die afkomstig zijn van biologisch verantwoord gefokte dieren en dito gekweekte groenten. Langzaam heeft Steve Ells zijn imperium uitgebouwd naar meer dan 1.000 restaurants. Met financiële hulp van… McDonald’s! Na thuiskomst ben ik me verder gaan verdiepen in het bedrijf en heb vervolgens in 2006 enkele aandelen gekocht. In eerste instantie vond ik ze veel te duur en wachtte af tot de koers onder de 50 dollar dook. Het lukte!

Crisis?

In 2007 werd de 1 miljard dollar omzet grens geslecht en 2011 werd afgesloten met meer dan 2 miljard omzet. Crisis? Daar heeft deze fast-food keten weinig last van gehad. Regelmatig heb ik in de afgelopen jaren aandelen Chipotle verkocht en teruggekocht. Verleden week werd ik op een feestje aangesproken door een oud klasgenoot. Ietwat lachend en te hard vroeg hij me “hoe het met mijn groene McDonald’s aandeeltjes ging die ik in 2006 had gekocht.” Lekker hoor, antwoordde ik hem. “Mij hoor je niet klagen over een koerswinst van meer dan 670%!”

Het aandeel Chipotle (spreek uit als chi-POAT-lay) is inmiddels behoorlijk overgewaardeerd. De koers-winstverhouding bedraagt 60,6 en dat is meer dan het dubbele vergeleken met het gemiddelde van 22,3 in de sector. Mijn advies is te wachten tot het moment dat er een correctie op de beurs plaats vindt. Probeer dan het aandeel te kopen voor maximaal 350 dollar. Controleer voor aankoop wel of er wellicht andere factoren meespelen, die ervoor zorgen dat de koers van het aandeel zo hard is gedaald. Speculatieve beleggers kunnen onder het mom van ‘duur kopen en nog duurder verkopen’ aandelen kopen en werken met een trailing stop order.

Gerard Bastiaansen - www.platformgroenbeleggen.nl


12:16 - 19-03-2012 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (1)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…