Amerikaanse overheid waarschuwt Shell om luchtvervuiling Noordpoolgebied

Opnieuw slecht nieuws over de boringen van Shell in het Noorpoolgebied bij Alaska. Dit keer heeft de Amerikaanse overheid Shell een waarschuwing gegeven, omdat de oliemaatschappij zich schuldig zou maken aan grove luchtvervuiling.


Uit metingen van de federale milieuwaakhond EPA blijkt dat twee boorschepen van Shell, de Noble Discoverer en de Kulluk, afgelopen zomer een grote hoeveelheid luchtvervuiling hebben veroorzaakt. Dat melden Amerikaanse media afgelopen zaterdag. Bij metingen werd het broeikasgas stikstofoxide waargenomen.

Nader onderzoek


In de Verenigde Staten groeit de weerstand tegen de proefboringen in het Noordpoolgebied,gezien er grote risico's op het milieu gediend zijn. De Minister van Buitenlandse Zaken van Amerika, Ken Salazar, kondigde deze week een diepgaand onderzoek aan naar de verschillende misstappen die Shell heeft begaan bij de olieboringen in het Noordpoolgebied. Dit onderzoek is van grote invloed op de toekomstige activiteiten, omdat deze bepaalt of er nieuwe vergunningen zullen worden afgegeven door EPA.

WNF wil dat vergunningen worden ingetrokken


Het Wereld Natuur Fonds ziet in de conclusie van de EPA het bewijs ''dat Shell slecht is voorbereid én dat het technisch gewoon niet mogelijk is om op een veilige manier te werk te gaan in het afgelegen Noordpoolgebied met zijn extreme weersomstandigheden".

Het WNF roept de Amerikaanse overheid op alle vergunningen voor de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied in te trekken. ''Het Arctisch gebied is te fragiel en ongerept om dit soort risicovolle ondernemingen toe te laten", zegt Gerd Polet, Noordpooldeskundige van het WNF.

Wilt u weten wat dit nieuws met de koers van Shell doet? Kik dan hier.
Of wilt u welke acties Greenpeace heeft ondernomen? Klik dan hier.
Foto: Greenpeace

16:08 - 14-01-2013 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (2)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…