“Werk naar een circulaire economie”

CEO van chemiebedrijf DSM, Feike Sijbesma, is stellig over duurzaamheid. Een klein deel van de bevolking claimt een groot deel van de bronnen. Daarnaast groeit de wereldbevolking in hoog tempo. De verdeling van deze bronnen is dan ook niet duurzaam. Zo laat hij vandaag weten in Mediaplanet, een bijlage bij het Financieele Dagblad.


Circulaire bio-gebaseerde economie


Volgens Sijbesma is de wereld verslaafd aan fossiele brandstoffen, terwijl deze niet alleen schadelijk zijn voor het milieu maar ook schaarser worden. Daarom moeten er een overgang plaatsvinden naar een circulaire bio-gebaseerde economie.

Energiebronnen


Deze bio-gebaseerde circulaire economie zou gebruik moeten maken van de energiebronnen die we van oudsher al gebruiken: de zon, het water, de wind en het land. Afval dient zoveel mogelijk te worden gemeden. "Tegenwoordig hebben we know-how om daar efficiƫnter energie mee te genereren", aldus Sijbesma.

Samenwerking


Volgens de CEO is de wereld alleen te veranderen indien overheden, onderzoekers en organisatie nauw met elkaar samenwerken. "Het bedrijfsleven heeft mede de sleutel in handen om de problematiek op te lossen". Deze filosofie is dan ook te herkennen in de bedrijfsvoering van het chemiebedrijf. Zo ontwikkelt DSM de tweede generatie biobrandstoffen en zorgt ervoor dat auto's lichter van gewicht worden.

Duurzaamheid binnen DSM


"Vanuit onze vitamine-business zijn we bijvoorbeeld in debatten op het World Economic Forum mee gaan doen en werken we samen met het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties om de voedingswaarde van het voedsel dat zij distribueren te verbeteren". DSM blijkt bovendien al vanaf 2010 een strategie te hebben, waarin tien duurzame doelstellingen zijn geformuleerd die naar eigen zeggen "veel verder gaan dan de wettelijke verplichtingen".

Bron Niels Achtereekte van Mediaplanet

08:00 - 28-03-2013 | AUTEUR: Mariette | REACTIES: (0)


Gerelateerde items

Zwitserleven wint MVO-award

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft de…

Transparantie banken onder de maat

Uit een steekproef van de Consumentenbond…

Reacties

Plaats reactie